KİMLİK

Seks-pozitif

Seks-pozitif hareket, bünyesinde cinselliğin tüm biçimlerini ve dışa vurumlarını(ifadelerini) his veya şuurla meydana gelen istem dışı kaldıkları müddetçe potansiyel pozitif kuvvetler olarak tanımlayan bir ideolojidir. Seks-pozitif hareket cinsellik eğitimini ve korunmalı seksi mücadelesinin bir parçası olarak savunur. Bu hareket; cinsel etkinlikler(eylemler) arasında, bu seçimleri kişisel tercihlerin unsurları olarak görmesine binaen ahlaki bir ayrım yapmaz.

Bir çok aseksüel seks-pozitiftir ve bir aseksüelin, bir bütün olarak insanlığa karşı seks-pozitif olmakta iken(yani her çeşit cinsel etkinliğe olumlu yönden bakarken) kişisel seviyede cinsellikle uyarılması mümkündür.

Antiseksüel

Antiseksüelizm seksin yanlış olduğu ya da yasaklanması yönündeki inanıştır. Bir inanış olmasıyla aseksüellikten ayrılır, oysa aseksüellik bir seksüel yönelimdir. Ayrıca belirtilmelidir ki tüm aseksüeller antiseksüel değildir ve tüm antiseksüeller aseksüel değildir. AVEN’ deki antiseksüel olmaktan uzaktır, seksin (güvenli ve tarafların bilinçli davranışları ile dürtüsel olarak sağlandığında) diğer insanların yaptığı hoş ve zarif bir şey olduğu yönünde bakış açısına sahiptirler, basitçe içinde yer almak zorunda olmayı istemezler.

Demiseksüel

Bir demiseksüel, birisiyle güçlü bir duygusal bağ kurmadıkça cinsel çekim hissetmeyen kişidir. Bu güçlü duygusal bağdan kaynaklanan cinsel çekim romantik ilişkilerde yaygın görülse de, hiç bir zaman romantik ilişkilerle sınırlandırılamaz. Demiseksüel terimi, seksüelliğin ve aseksüelliğin ”ortasında, arasında” olan yönelimden gelir. Bununla beraber bu terim demiseksüellerin eksik ya da yarı cinselliği olduğu anlamına gelmez, ve ne de duygusal bağ olmadan cinsel çekimin tam cinsellik için gerekli olduğu anlamına gelir. Genel olarak demiseksüeller hiç bir cinsiyetten hiçkimseye karşı cinsel istek duymazlar; ancak bir demiseksüel bir başkasına duygusal olarak bağlandığı zaman( duyguları romantik aşk ya da derin arkadaşlık olsun) cinsel çekim ve arzu duyar; ama sadece bu özel partner ya da partnerlere karşı.

Demiseksüellik bir yönelim* olarak seksüellere anlatıldığı zaman, seksüeller genellikle bunu doğuştan gelen bir yönelimden ziyade takdire şayan bir seçim sanarak hata yaparlar. Demiseksüeller uzak durmayı seçmezler, onlar yalnızca yakın bir ilişki oluşana kadar cinsel çekim duymazlar.

Teorik bir modele göre**, kendini demiseksüel olarak tanımlayan bir insan, birincil cinsel çekim duymaz ama ikincil cinsel çekim duyar. Bu modelde birincil cinsel çekim kişinin görünümü, kıyafeti, kişiliği gibi dış niteliklerine dayanırken; ikincil cinsel çekim genellikle romantik bir ilişkiden veya sosyal konumdan ya da ilişkideki kişinin diğerine ne şekilde yakın olduğundan kaynaklanan çekimdir.

Görünüş ve kişilik gibi faktörler demiseksüeller için birincil cinsel çekimi etkilemediği halde (çünkü demiseksüeller birincil cinsel çekimden etkilenmezler), bu gibi faktörler romantik çekimi etkileyebilir tıpkı daha başka yönelimlerde olduğu gibi.

”Demiseksüel” ifadesi bazen gray-A şemsiyesi altında toplanan başka kişiler için de eş anlamlı olarak kullanılır. Demiseksüellik gri-aseksüellikten demiseksüelliğin ”seksüel” ve ”aseksüel” arasında belirli bir cinsel yönelim olması yönüyle ayrılır. Oysa ki ”gray-A”, büyük ölçüde belirli olmayan, geniş kapsamlı, seksüel ve aseksüel arasında olup da buna uymayan her şey için kullanılır.

Demiseksüellik, bazı insanlar için romantik veya cinsel ilişkileri daha zor hale getirebilir. Demiseksüeller sık sık ”sadece arkadaş” olmanın cinsellikle ilk izlenimini söylerler/yaparlar ki cinsel değeri ilişkide daha az yapabilir.

Demiseksüellerin, aseksüellerle genellikle çok sağlam olmayan bir ilişkileri olur çünkü demiseksüellerin hissettikleri zamanla cinselliğe dönüşebilir ki aseksüeller bunu uygunsuz ve beklenmedik bulabilirler. Her iki durumda da, birinin kendi yönelimi ve bunun partnerinin yöneliminden ne şekilde ayrıldığını iyi kavraması yanlış anlaşılmaları çözümleyerek iletişimi kolaylaştırmada yardımcı olabilir.

* http://www.aseksuel.com/site/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=623

** http://www.aseksuel.com/site/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=4481#4481

Gray-A*

Aseksüellik ve seksüellik siyah ve beyaz gibi değillerdir; bazı insanlar bu ikisinin arasındaki gri bölge içinde tanımlanır. Gray-A içinde tanımlanan insanlar şunları kapsayabilirler ancak bunlarla sınırlandırılamazlar.

-Normalde cinsel çekimi deneyimlemeyen ama bazen deneyimleyen
-Cinsel çekimi deneyimleyen, ama düşük cinsel dürtüsü olan
-Cinsel çekimi ve cinsel dürtüyü deneyimleyen, ama hissettikleri bunlara göre hareket etmeyi isteyecek kadar güçlü olmayan.
-Sadece çok sınırlı ve özel durumlar altında seksi arzulayabilen ve seksten hoşlanabilen insanlar.

Benzer şekilde, teknik olarak gri bölgeye ait olabilecek bazı insanlar açıklamasının daha kolay olması sebebiyle aseksüel olarak tanımlanmayı seçerler. Örneğin, eğer birisi bir ya da iki kısa cinsel çekimi tecrübe ettiyse, hayatlarındaki kısacık durum, kendilerini aseksüel olarak anmayı tercih edebilirler. Çünkü onlara yönelimleri hakkında sorular soran herkese bu bir ya da iki durumu açıklamaya uğraşma sıkıntısı çekmeye değmez.
Gray-A aynı zamanda bir cinsiyet yönelimi etiketine eklenebilir “ Gri-heteroseksüel” de olduğu gibi.

Terimler:

Hiposeksüel, demiseksüel, semiseksüel, düşük cinsel yoğunluk, aseksüelimsi, seksüelimsi ifadelerini de içeren başka terimler de gri bölge için kullanıldı. Ancak gri bölgeyi ifade eden en genel terim hep “gray-a” dır.
Bu terimlerin bazıları gri bölgenin tümünden ziyade gri bölgenin özel bir bölümünü ifade eder.
Hiposeksüel**, gri bölge için geniş kapsamlı bir terim olarak kullanılabilir ve yaygın bir şekilde aseksüeller tarafından yanlışlıkla standart bir tıbbi terim olduğuna inanılır. Asıl ismi DSM-IV-TR***’nin içinde cinsel disfonksiyon olarak sınıflandırılan Hipoaktif Cinsel Arzu Rahatsızlığı’dır.
Demiseksüel, genel olarak, cinsel çekimi sadece güçlü bir duygusal bağlantının oluşmasının ardından deneyimleyen insanlar için kullanıldı.

AVEN’in Gri Bölge’si: http://www.asexuality.org/en/forum/72-the-gray-area/

*ç.n: gray(US) ve grey(UK) İngilizce’de gri demektir, area ise bölge. Grey-area/gray-area, gri-bölge olarak çevirilir. Ancak kavram kargaşası yaratmamak adına gray-A’yı gri-B şekline dönüştürmedim.
**Düşük cinsel arzusu olan insan
*** DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı [Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı]. Son gözden geçirilmiş baskısı DSM-IV-TR dir.

KAYNAK: AVENwiki

Çeviri üyelerimiz tarafından yapılmıştır. Hatalı kısımlar olduğunu düşündüğünüz takdirde lütfen iletişime geçiniz.

Bir cevap yazın